En Güncel Son Dakika Haberler

Tüm Dünyayı Etkisi Altına Alan
COVID-19 Salgınında SON DAKİKA Gelişmeleri
#BizBizeYeteriz Türkiyem! Korona yaz 8119'a gönder 10 TL bağışta bulun

Aşure tanımı nedir? Aşure tatlısı nasıl yapılır? Aşure nedir, tanımı ve gereçleri nelerdir?

Muharrem ayının 10. günü olan Aşure gününde Aşure tatlısı yapılmaktadır. Aşure tatlısının ana materyalleri buğday, nohut, toz şeker, fasulye ve …

Aşure tanımı nedir? Aşure tatlısı nasıl yapılır? Aşure nedir, tanımı ve gereçleri nelerdir?
19 views
19 Eylül 2020 - 21:43

Muharrem ayının 10. günü olan Aşure gününde Aşure tatlısı yapılmaktadır. Aşure tatlısının ana materyalleri buğday, nohut, toz şeker, fasulye ve pirinçtir. Bunlara ek olarak fındık, nar, kuru üzüm vb. unsurlar katılabilir. Pekala Aşure nedir, nasıl yapılır, gereçleri nelerdir?

AŞURE NEDİR?

Aşure, Hicri takvime nazaran Muharrem ayının 10. günü yapılan tatlıdır. Tıpkı biçimde Muharrem’in 10. gününe Aşure günü ismi verilir. Tatlının ismi, Arapça’da 10. manasına gelen sözden gelmektedir.

AŞURE TATLISI TARİHİ NEDİR? BIRINCI NE VAKIT YAPILDI?

İslam inancına nazaran Muharrem ayının 10. günü Nuh (a.s.), Büyük tufandan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son gereçlerle bu tatlıyı yapmıştır.

AŞURE TATLISI YAPILIŞI

Aşure tatlısının sabit bir tanımı yoktur. Bölgeden bölgeye yapılışı farklılık göstermektedir. Lakin genel itibariyle Aşure’nin ana materyalleri buğday, nohut, toz şeker, fasulye ve pirinçtir. Buna ekstradan fındık, kuru üzüm, kuş üzümü, nar vb. üzere unsurlar de katılmaktadır. Ayrıyeten süsleme için de ceviz, fındık, tarçın üzere gereçler kullanılabilir.

Klasik olarak Aşure tatlısının en az 7 unsurdan oluşması gerektiği söylenir. Kimileri isminden ötürü 10 unsur ile yapılması gerektiğini söylemektedir.

Aşure tatlısı temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye ve pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme maksadı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın üzere kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tanımı hiçbir hayvansal eser içermemesi prestijiyle vegandır.

Aşure Türkiye’nin mutfak geleneğinin yanı sıra etraftaki ülkelerin birçoklarında, Hristiyan ve Yahudi kültürlerin bir kesimi olarak da çeşitli isimler altında hazırlanmaktadır.

AŞURE TATLISI GEREÇLERI

Aşure tatlısını full porsiyon 25 kişilik yapmak için gerekli gereçler aşağıdaki üzeredir.

Aşure materyalleri:

  • 3 su bardağı aşurelik buğday
  • 1/2 yarım çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı fındık
  • 3 litre su (buğdayı haşlamak için)
  • 4 litre sıcak su (gerektikçe eklemek için)
  • 2 su bardağı süt
  • 4 su bardağı toz şeker (az şekerli olsun isterseniz azaltabilirsiniz.)
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 yarım çay bardağı karanfil suyu
  • 200 gram kuru kayısı
  • 200 gram kuru üzüm

Üzerini süslemek için gerekli gereçler:

  • Fındık
  • Kuş üzümü
  • Ceviz
  • Nar
  • Tarçın

AŞURE TATLISI NASIL YAPILIR? AŞURE TATLISI TANIMI

– Öncelikle nohut ve fasulyeleri farklı başka haşlıyoruz. Akabinde buğdayı yıkayıp, tencereye ekliyoruz. Sonra üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatıyoruz. Çıkan sarı suyu süzüyoruz. Sonra birebir süreci bir defa daha yapıp suyunu süzüyoruz.

– Ardından üzerine 3 litre kaynar su ekliyoruz ve 50 dakika kadar buğdayı kaynatıyoruz. Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinç ekliyoruz ve 15 dakika kadar kaynatıyoruz. Sonrasında içerisine sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık ve karanfil suyu ekliyoruz tekrar 15 dakika daha kaynatıyoruz.

– Bu sırada gerekli olursa ek sıcak su eklemeyi unutmayınız. Vakitle böylelikle Aşure tatlısını pişirmiş oluyoruz. Sonrasında teker teker cam kaselere tatlımızı dolduruyoruz.

– Aşure soğuduktan sonra servis için üzerine fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm yahut nar taneleri ekleyebiliriz. Dilerseniz hiç ekleme yapmadan da servis edebilirsiniz. Fakat bilhassa tarçın ve nar süsleme için çok tercih ediliyor.

– Afiyet olsun…

ALTERNATİF AŞURE TANIMI GEREÇLERI

1 su bardağı aşurelik buğday

½ yarım çay bardağı kuru fasulye ve nohut

7-8 tane güneşte kurutulmuş kayısı

6-7 tane sarı kuru kayısı

4 tane kuru incir

½ yarım çay bardağı kuru üzüm

1,5 çay bardağı çam balı

6-7 tane karanfil

1 su bardağı süt

1 tane kırmızı elma

15 adet hurma yada bal

Üstünü süslemek için gereken gereçler:

½ yarım çay bardağı nar

Ceviz

Fındık

Badem

Hindistan cevizi

Tarçın

1 yemek kaşığı kuş üzümü

AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTASI NEDİR?

Aşure yaparken kenarda devamlı sıcak su bulundurun ve kıvama nazaran ekleme yapın. Şeker ölçüsünü da damak tadınıza nazaran ayarlayabilirsiniz.

AŞURE TATLISININ KALORİ KIYMETI KAÇTIR?

Sağlıklı tatlı kategorisinde yer alan aşure, bakliyat, kuruyemiş ve şeker karışımından oluşur. Bir orta uzunluk porsiyonu yaklaşık 340 kaloridir. Bu kalorinin de yaklaşık %75’i karbonhidrattan, %10’u proteinden, %15’i yağdan oluşur. Lif içeriği yüksektir. Sağlıklı bir insanın günlük tüketmesi gereken lif ölçüsü 25-30 gramdır. Aşure de yaklaşık olarak bu ihtiyacın%20-25 kadarını karşılar. Ayrıyeten sodyum, potasyum, kalsiyum, demir minerallerini; A ve C vitaminlerini içerir. Öğünlere dikkat edilerek günde bir kase tüketilebilir. Dilerseniz şeker yerine hurma yahut bal katarak aşure yapabilirsiniz.

AŞURE’NİN YARARLARI NELERDİR?

Aşure’nin yararları saymakla bitmez. İçerisinde birçok besin olduğu için çok faydalıdır. İçerisinde bulunan nohut, fındık, fasulye, buğday, kuru meyveler vb. besinlerle Aşure tatlısı adeta sıhhat deposudur, güç kaynağıdır. Pekala Aşure’nin yararları nelerdir artık onlara bakalım.

Aşure pek çok vitamin içermektedir:

Aşurenin bol posa içeren bir besin olduğunu vurgulayan Dyt. Rumeysa Çelik, “İçinde baklagil, incir, kuru kayısı üzere bağırsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık üzere sorunlara güzel gelir. Büsbütün tahıl, kurubaklagil ve meyveden hazırlandığı için hiçbir biçimde hayvansal yağ-kolesterol içermez. İçeriğine katılan gereçler sayesinde aşurede B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol ölçüde demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vardır. İçinde fındık, ceviz üzere yağlı tohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B kümesi vitaminleri içerir. Bu yüzden bilhassa kalp hastalıklarına faydalı besin öğeleri içerir” diye konuştu.

Aşure kalp ve damar sıhhatine âlâ gelir:

Aşure kalp ve damar rahatsızlığı olanlara çok âlâ gelmektedir. İçerisinde neredeyse tüm yararlı besinler ve bitkisel besinler yer aldığı için yağ oranı düşüktür ve kolesterol içermez. Haliyle kalp ve damar sıhhatine uygun gelir.Aşureye eklenen nohut, kuru fasulye üzere kuru baklagiller çözünür posa ile ceviz omega 3 yağ asitleriyle kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olmaktadır, Aşurede yer alan fındık, çoklu doymamış yağ asitleri ve E vitamini üzere besinler kalp ve damar sıhhatine kollayıcı tesir gösterir.

Aşure zihin yorgunluğuna düzgün gelir:

Aşurede nohut, kuru fasulye, bakla ve fındık üzere bitkisel proteinler bulunduğunu anlatan Dyt. Çelik, “Bitkisel protein çocuklar ve yaşlılar için kıymetlidir. İçeriğinde incir, kayısı, nar ve portakal üzere meyveler olduğu için bol C vitamini ve posa içerir. Tüm bunlar sayesinde aşure zihin yorgunluğuna, kalp hastalıklarına, cilt lekelerine âlâ gelmekte ve anne sütünü artırmaya da yardımcı olmaktadır” sözlerini kullandı.

Aşure anne sütünü de arttırmaktadır:

Önerilen ölçülerde tüketilen aşurenin birçok yararı bulunduğunu söz eden Dyt. Çelik, aşurenin yararları şöyle sıraladı:”Zihin yorgunluğunu ortadan kaldırır, içindeki yağlı tohumlar kalp sıhhatini korur, vitamin ve mineralleriyle cilt lekelerine uygun gelir, anne sütünü artırır, kabızlık ve hazımsızlık sıkıntısını çözer, güç verir, protein muhtaçlığını karşılar.”

İLANDIR!

POPÜLER VIDEO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir,